sobota, 27. oktober 2007

Straniščna kultura

Vse višjo vojno napetost razbijam s humornim vložkom, ki se nežaljivo in neposmehljivo, a s presenečenim izrazom na obrazu in razpotegnjenimi usti dotika turške osebne higijene. Čeprav termin "straniščni humor" navadno namiguje na primitivno-plehke šale, se v našem primeru ne oklepa metaforičnega pomena in svoj fokus usmerja neposredno v turško kopalnico.

Mini vedro - obvezna dekoracija turške kopalnice

Zahodnjaki se ob krstnem vstopu v turško kopalnico neprepričljivo prestopajo in skeptičen pogled usmerijo v luknjo v tleh, ki nadomešča "klasična" stranišča. Stranišče alaturka je še vedno stalnica turških domov, a v sodobnih stanovanjskih različicah, kot na primer v našem bloku, ponuja alternativo z vgraditvijo sedečih stranišč.

Ko se sprijaznimo s čepečim wc-jem v mondenih restavracijah, šolski knjižnici in v domači kopalnici, nas čaka novo presenečenje. Zaman oprezamo za toaletnim papirjem, saj na njegovem mestu počiva zgolj živo rožnato vedro z vodo. V kombinaciji z obveznim milom za roke v vsakem, tudi javnem, stranišču lahko sami zaključite tukajšnje straniščnokulturne prakse. Modernim kopalnicam je prihranjena dekoracija v obliki simpatičnega vedrca, saj sodobne toaletne inačice posedujejo posebno, že vgrajeno cevko, ki jo reguliramo po principu umivalniške pipe.

v francoska stranišča vgrajujejo cevke

Pri vernih muslimanih so pravila osebne higijene za optiko naše kulture (!) še bolj bizarna, zaradi česar "straniščni diskurz" nemalokrat predstavlja plodno iztočnico za pogovore s tujimi soštudenti. :)

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Umivanje zadnjice z vodo in milom je veliko bolj higiensko, kakor brisanje s papirjem; po brisanju ostanke jutranjega obreda nosiš s sabo še cel dan, po umivanju pa si lepo čist, v vročih podnebjih pa s tem preprečiš tudi nastanek nepotrebnih bakterij.

Pina pravi ...

Meni se zdi najbolj primerna (in logična) kombinacija obojega.

Karmen pravi ...

lol!

Morda bodo sčasom razvili tudi kakšno bolj fensi varianto, ki ti ritko opere in napudra ;)

@anonimni - nekateri morda res cel dan nosijo ostanke brisanja jutranjega obreda, drugi pa si temeljito umijemo roke in rešimo probolem ;)

MareG pravi ...

Ponavadi ima vsaka običaj, pa naj bo narodni ali verski v ozadju tudi nek praktični vzrok in namen. Pa naj si bo to pikantna hrana, prepoved nekaterih vrst mesa, umivanje riti, obrezovanje... Če pogledaš na "WClogijo" iz druge strani, zgodovina školjk na izplakovanje ni prav dolga in pred tem so bile evropske riti veliko bolj zanemarjene od turških (no ene so še sedaj).

Pina pravi ...

Tok debate me blazno zabava. :)
Obljubim, da bom po enem letu spisala daljšo dizertacijo na temo wclogije in se natančneje poglobila, na čigavem telesu ostaja manj ostankov jutranjega ob(r)eda.:)

Btw: pozabila sem omeniti še eno zanimivo podrobnost. Cevke,vgrajene v francoska stranišča, so lahko blazno zabavne - od flurescenčno rumene, prozorne ali vzorčaste.

Karmen pravi ...

če se resno lotiš teme, ti bo prav prišla tale knjiga

Pina pravi ...

Pa sem se naivno veselila, da bom pionirka ... :S