torek, 22. januar 2008

Vladno blokiranje YT-a


Eden od najglasnejših odgovorov na večno vprašanje, zakaj Turčija ni v EU, se zagotovo ponuja ob raziskovanju turškega omejevanja svobode govora in vsesplošne cenzure. Javno tipanje po občutljivih temah, četudi le hipno in sramežljivo, te lahko ožigosajo s statusom kriminalca ter stopnji prekrška primerno denarno ali zaporniško kaznujejo, preostra peresa turška vlada vestno prelamlja, popularnokulturne vsebine pa pred lansiranjem v javna občila čaka prefiltriranje skozi sito stroge cenzure. Najstniške komedije se tako iz izvorne poldruge ure skrčijo na slabo uro, svobodomiselni možgani se skrivajo v mednarodnih zakloniščih, novinarji pa se na dnevni bazi srečujejo s korenitimi vsebinskimi popravki in uredniškimi zavrnitvami.

Čeprav vlada ne more enako intenzivno nadzorovati dogajanja na vsesvetovnem medmrežju, svoj oster pogled jezno usmerja tudi v spletna zbirališča neprimernih vsebin in jih enostavno radira z vsesplošnim blokiranjem. Po blogerskih portalih, erotičnih straneh in spletnih igralnicah pokra je mastno rdeče opozorilo zamenjalo tudi našo vsakodnevno spletno destinacijo YouTube. Ko je pred slabim letom nepridiprav malomarno udrihal po Ataturku, je prepoved uporabe priljubljenega video portala trajala skoraj pol leta, kar poraja strah, da bo razrežitev aktualnega problema terjala enako dolgo. Kakorkoli že, v polletnem bivanju v cenzuriranem turškem okolju sem že dodobra osvojila osnove prevzemanja lažnega IP-ja, ki mi odpira vrata do virtualne svobode.

3 komentarji:

bralec pravi ...

no, ob vsesplošni cenzuri bi dodal še opazko, a študijsko življenje pri njih ni niti najmanj tako posusti s cükri, kot je na sončni strani Alp... Študentski kampusi so namreč striktno ločeni, fantje nima vstopa v ženskega, ženske v moškega.. Trk kulture in wannabe demokracija.. Še dolgo časa ne. Kot z YTjubo.

Pina pravi ...

K sreči ne povsod ;)
Naš kampus je kot primer moderne univerze urejen po evropsko-ameriškem vzoru.
Je pa res, da večina univerz prakticira opisano varianto.

Jah, demokracija ima v Turčiji malo oz. PRECEJ drugačno definicijo ...

Anonimni pravi ...

In tako bo tudi pri nas konec leta 2008 in intenzivneje v letu 2009, ko ne bo več trenutna vlada na oblasti.

Spomnimo se le, ko je pri nas neka prejšnja vlada leta 2003 blokirala eno spletno stran.