torek, 1. januar 2008

Yeni Yil

Kljub uporabi enakega koledarskega sistema in univerzalnosti praznovanja novega leta se v turškem silvestrovanju odražajo močni islamski vplivi. Prehod iz starega v novo leto Turki večinoma praznujejo skromno in nepompozno - v odsotnosti predhodnega načrtovanja, organizacije silnih zabav in veličastnih ognjemetov. Najpogostejše so večerje v družinskem krogu ali zabava v bližnjih lokalih, ki z razliko od slovenskih klubov niso zakupljeni za zasebne zabave, program je povsem enak tistemu običajnih dni, le cene so običajno nekoliko višje.

Tako ni prav nič nenavadno, če reakcijo na vprašanje o silvestrskih načrtih dva tedna pred najdaljšo nočjo predstavlja zgolj začuden privzdih obrvi in vprašljivo bolščanje v avtorja vprašanja. Enake odzive pa bo pri "zahodnjakih" izzvalo vsesplošno mešanje božiča, novega leta in zahvalnega dneva. Moja opažanja potrjujejo tudi v virtualnem turškem vodiču Turkish Class, kjer trdijo, da "ljudje v Turčiji redko vedo, da se božiča pravzaprav ne praznuje iz 31. decembra na 1. januar. [ ... ] Zato ni prav nič nenavadno, če srečaš ljudi z božičnimi drevesci na novoletni dan ali pripravljanje purana za silvestrsko večerjo."

Po naštetih dejstvih in prvih javljanih tujih študentov, ki so novo leto praznovali v našem Eskisehirju, sem še bolj vesela, da sem novemu letu v pozdrav nazdravljala na skrajno zabavnem silvestrovanju v Ljubljani! Pa vse lepo v letu 2008!

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

allah ekbar tud tebi bejbi :)

Pina pravi ...

tesekkurler canmi! X