sobota, 16. februar 2008

Asure, vseživalski puding

V zadnjem mesecu je zvonec našega stanovanja skoraj vsak dan zapel pod pritiskom roke katerih od žena iz bližnje soseščine. Razlog za kratek obisk je bil vedno enak. Na naši kuhinjski mizi je po odhodu počival asure, tradicionalni Noetov puding. Z eno najstarejših turških slaščic naj bi praoče nahranil svoj ladijski živalski vrt in čeprav religijska legenda zatrjuje, da naj bi kombinacijo preko 15 sestavin (vse od ječmena, suhih marelic in fižola pa do orehov, čičerike, fig ipd.) z užitkom snedli prav vsi živalski predstavniki, nenavaden okus sumljivo izgledajočega pudinga zagotovo ni med najbolj priljubljenimi jedmi od izvrstne kulinarke razvajenih turških želodčkov. Ker islam "slaščici" oziroma izgovoru za slaščico odmerja kar cel mesec po zaključku žrtvovalnega bajrama in živali našega stanovanja ob pogledu nanj vztrajno vihajo nosove in smrčke, se gosta zmes skoraj dnevno preliva po mojih prebvnih kanalih. Čeprav mi je nenavaden okus všeč, po celomesečnem pospravljanju zalog širšega sosedskega kroga še nekaj časa zagotovo ne bom pogrešala basanja z zelenjavno-sadno brozgo.

4 komentarji:

Karmen pravi ...

ne boš verjela, tole sem pa clo probala - je eno turško društvo delilo ob obisku turške delegacije.

zgleda res bolj čudno, je pa dobro :)

MareG pravi ...

Hola, sicer ne paše ravno kle, sam ena moja kolegica bi rada mal zlovdala dol muske za trebušne plese. Ti k maš dol veze a lohk mal povprašaš po kakšnih izvajalcih, da ne bo kr na slepo dol vlekla. Tnx in uživaj ob sladicah. Mare

Pina pravi ...

Se da prebavit, ja :)
Če ne bi bila tvoja gurmanska popotovanja omejena na zelenjavno-sadne jedi, pa sem prepričana, da asuru med turškimi jedmi ne bi posvečala preveč pozornosti. :)

Pina pravi ...

MareG: Joooj, kaj pa vem. Moram priznat, da poimensko ne poznam preveč izvajalcev, ker se ta muzika ne pojavlja nekaj ful v medijih, plus odvisno je, kaj hočeš plesat. Ni vsa muzika za vse (tako pravijo).
Pomoje je strategija random loudanja še vedno najbolj primerna. Če slišim kak super komad, pa pripišem naslov. ;)