nedelja, 18. november 2007

V mestu sultanov, kebaba in mošej

Izlet v Burso



Konstelacija je bila nadvse ugodna. Izpitna hektika, ki je klicala po izhodu v obliku sproščujočega izpita, toplo jesensko vreme, ki je stopilo prve ledene sveče, in sošolkino gostoljubno povabilo: "Kako lepo bi bilo, če bi me kdaj obiskala v Bursi." Bursa? Zakaj ne?

Ali raje: zakaj pa? Bursa kot prva prestolnica razvpitega otomanskega imperija ponuja privlačen zgodovinski vpogled v otomansko tradicijo. Vendar prvi sultani, status glavnega mesta in najpomembnejše turške mošeje niso edini zgodovinski presežki Burse. Mesto se ponaša z edinstvenim kulinaričnohistoričnim ozadjem. Z vrtečega kosa mesa so ravno tu postrgali krstni kebab, danes poznan pod imenom doner kebab, katerega mamljivi vonj se je iz Antolije kasneje razširil po vsem svetu. Če v odgovor uvodnemu vprašanju nanizamo še privlačne sredozemske temperature, živahen vrvež štirimilijonskega mesta in premišljeno vodstvo lokalne vodičke, ni potrebno dodatno argumentirati, zakaj smo ležerno sobotno jutro brez obotavljanja razblinile z brutalno jutranjo budilko.

Iskender (kebab) - slava mu! :) (foto: fotografsko nesposobna mimoidoča)


Pina: (s prisiljenim nasmeškom): "Dej hit slikej, ker tole čist preveč bolano dobr zgleda" / V Iskenderju (foto: lačna Neja)



Ko so na mizo pripotovali kastaner sekeri, preprosto nismo mogle sproducirati niti nekajsekundnega fotografskega nasmeška in takoj napadle eno najbolj okusnih turških sladic. (foto: Pina)

Ulu Camii, ena največjih in najpomembnejših turških mošej


Ker je sloviti Osman zaprt v bogato grobnico in obkrožen z molečimi verniki ...


... se je vanj s pomočjo "turbana" (=sarika) spremenila Cigdem (foto: Pina)

otomanski eye liner (foto: Pina)

7 komentarjev:

bralec pravi ...

Iskender! Ni ga boljšega kot kruhek postrgat po omakci :P
Da bi to, poleg takšnih in drugačnih Donner šampionov, uvažali v Slovenijo... Mokre sanje. Slovenčki smo itak z vsem zadovoljni, četudi nam prodajo kebabov raznoraznih okusov...

Anonimni pravi ...

Kebab v Turčiji res dobi čisto novo definicijo.
Že v Slo. je dober, tu pa še stokrat bolj okusen (in obratno sorazmerno poceni)

Uvoz? hmmm, bom resno razmislila o tem. ;) (Kebab na Kebetovi a kako že, Samo in Šiler? :))

Za začetek pa vam lahko kakšnega "uvozim" decembra, ko prifrčim v Slovenijo. :)

Anonimni pravi ...

Ja itak Pina. Kebab na Kebetovi je huda poslovna priložnost. Če resno razmišljaš o tem bo najbolje da damo Sašotu naresti CGP, Samo bo poskrbel za promo fotke, jaz pa se bom na občini zmenil za vsa dovoljenja. Biznis k ne more propast :)

P.S Kdaj prideš k nam ???

Pina pravi ...

OK, dil!
Pa na KŠK-ju bodo boni za cenejši kebab.
Če se bomo zgledovali po tukajšnjih cenovnih trendih, jih lahko prodajamo po 0,50 evra. :)
Lepo bodi, partner. :)

p.s.: 21. 12. :) iiiiii

Anonimni pravi ...

Heh, potem bodo pa otroci iz bližnje OŠ blizu Kebetove vsi zafiksani s temle kebapom :)

Pina, je pa zanimivo, da si ena izmed redkih deklet, ki ji je kebap všeč. Al pa se motim.

Pina pravi ...

Bojan: Hmmm, resno?
Pojma nimam, ampak pomoje je razširjen tudi med puncami. Ko pridete sem, verjemi, da ga bodo vse jedle. :)

Anonimni pravi ...

bojan, jst ga obozujem... najrajse v Jagodi na Celovski, al pa v neboticniku klele v KR :) sicer je Vegi v pinkiju tut hud... ampak cez dobr kebab ga ni... cak, da se na cevape pridemo... hehehe :)