nedelja, 23. september 2007

+ 200 decibelov


Maksimi refrena priljubljenega hita legendarnih Depeche Mode se Turki odkrito posmehujejo. Uživanje v tišini preprosto ni v turški domeni. Zvočna kulisa se iz ambientalne funkcije vztrajno prebija v ospredje in se izživlja z intenzivnim udrihanjem po ušesnih bobenčkih v glasni HC maniri. Za razgibano in predvsem hrupno zvočno sliko skrbi več elementov, ki se tekmovalno bori za status najglasnejšega. Rednim klicem iz minareta se v ramadanu pridružujejo drugi glasni religijski obredi, ki med drugim vključujejo tudi bobnanje po ulicah ob neusmiljenih nočnih urah. V večglasni partituri turškega urbanega utripa svoj glas doda tudi promet, ki kombinira visoke c-je zavor in hupanje v različnih ritmih in intonacijah. Za basovsko linijo poskrbijo nenehno grajenje in podiranje bližnjih stavb ter nepretrgani letalski preleti bučnih "lovcev" (!), dobrodošle glasbene poživitve pa dodajo nočne arije potepuških mačkov in tovornjak z vodo, ki navdušuje z reprizami vedno istega napeva. Seveda ne zaostajajo niti ljudje, ki težo povedanega povezujejo z glasnostjo. Zakaj bi se s sosedom pogovoril ob srečanju na stopnišču, če se lahko dereš z balkona na balkon in v pogovor tako gostoljubno integriraš še prebivalce sosednjih stanovanj. Enako pravilo se uveljavlja tudi v trgovinah, lokalih in v intimi domačih stanovanj, kjer filmi, glasba in pogovori nikoli niso posredovani v jakosti, manjši od 100 decibelov.

Čeprav turški zvočni koktejl morda zgleda naporno, vam zagotavljam, da se brez težav uglasiš na pravo frekvenco.

7 komentarjev:

Karmen pravi ...

Hehehehe, sam da ne boš kričala, ko se vrneš domov ;)

btw tut tle ni dost boljše, če živiš v neposredni bližini ultra aktivne cerkve in imaš doma hrčka.

Noise guaranteed :)

MareG pravi ...

Kje je pa šiša ;) menda se jo da dobit za liter najcenejšega wiskija

Karmen pravi ...

Btw, danes prebrala da se da v Turčiji menda dobiti sladoled iz orhidej.

Must try.

MareG pravi ...

Drgač pa če ti jo ne bo uspel prešvercat v slovenijo ni panike, ker sem jest kupil eno v Granadi. Aja kako pa kaj tvoja fobija pred domačimi živalcami ;)

Pina pravi ...

Cherry: Bojim se, da sem se glede glasnosti govora že aklimatizirala na turške razmere. :S

Sicer pa čestitam za novo živalsko pridobitev ... glas o veseli novici je ob podpori učinkovitega PR-a pripotoval vse do Turčije. :)

Mare: joj ne, nimam je še!!! Seveda pa sem jo kadila. :)
Če ne drugače, pridem k tebi na eno.
btw: kako je bilo v Španiji? Lonely & nasveti kaj pomagali?

Pina pravi ...

Glede fobije pred malimi živalmi pa ... hmmm ... kar gre, čeprav se mi zdi, da bom morala mojemu novemu priajteljstvu nedvomno posvetiti kar cel post!

MareG pravi ...

V bistvu ga ni blo časa niti odpret ne. Ampak jst ne kompliciram, pa sem si dobil kar vodiče kar med domačini al pa takimi ki so že nekaj časa tam in poznajo vse fore. Tko da uživancija neizmerna, pa še festivar Marcede sem ujel in z njim Terrafolk, ki sem jih prav zaradi Španije zgrešil v Križankah. Nepozabno