četrtek, 27. september 2007

Mit o turški kavi


REZULTATI ANKETE

Prva asociacija na Turčijo
Efes Pilsen .... 3 (7%)
Ataturk ... 6(15%)
Zavite ženske ... 2 (5%)
Kava ... 17 (43%)
Kebab ... 11(28%)
Št. glasov: 39


Rezultati pravkar zaključene ankete o turških asociacijah so potrdili popačenost stereotipnih predstav. Ob omembi Turčije se na mentalna platna večine od nas avtomatično naslika skodelica mamljive temne kave, ob omamnem vonju katere redno uživamo ob nedeljskih zajtrkih, na srečanjih v priljubljenem lokalu v sosednji ulici in med napornimi študijskimi maratoni. Čeprav bi pričakovali, da Turki presegajo naše kofetarske navade, turške prakse pitja narkotične tekočine odstopajo od stereotipnih prepričanj.
V ličnih skodelicah bomo v Turčiji le redko pustili kavno usedlino, saj pitje kave v nasprotju z evropskimi trendi ni tako pogosto. Kava sicer polni jedilnike barov in kuhinjske police zasebnih stanovanj, vendar zrn prave turške kave skorajda ni mogoče najti. Turčija nori za Nescafejem, ki izpodirava nacionalni simbol in turško besedo kahve transformira v mednarodno poimevanje instant kave. Tako se vam lahko zgodi, da vam z "neskafejem" postrežejo celo v za turiste obnovljeni stari značilni turški hiši ali pa vas cimer prosi za skodelico prave kave, ki je ni pil že toliko časa, da je pozabil njen okus.
Poleg nescafeja ritualno pitje toplih tekočin navadno vključuje tudi pravi turški čaj, serviran v steklenih kozarčkih, ki ga Turki pijejo na hektolitre - ob glavnihjedeh, doma, v lokalih, na sestankih in govorilnih urah.

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

ja, ta caj je hud :) cepou v tahuj poletju mislis, da ti bo se bolj vroce, ampak ima prav obraten ucinek - vec ga spijes, manj vrocine obcutis :)
pa nazdravje :)

Pina pravi ...

Ja, jest sem zdej v taki situaciji. Tu so namreč tropske temperature, čeprav smo na 800 nadmorske. :)

Pina pravi ...

ravno danes sem z enim od profesorjem govorila o mitu o turški kavi in me je prosil, če napišem o tem esej :)

bralec pravi ...

ayran, ayran. Meni kot klenem govejemu podalpcu pade jogurt na pamet zgolj za zajtrk. Si pa, ob njega normalni dozi, ne predstavljam žuborenja želodca opoldne, na temperaturah iber 35°.

Sicer pa glasujem za apple tea, z enim sladkorčkom.

Pina pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Pina pravi ...

Blaž, pravzaprav ayran ni čisto običajen jogurt. Naši verziji posebno obdelanega mleka namreč dodajo še vodo in sol. Nastala pijača je osvežilna in predvsem - ekstra slana, zato gre bolje h kosilo kot h kakšnemu zajtrku.

Verjemi - vem prvoosebno. Ob prihodu sem ga navdušeno zmešala s kosmiči in nastalo sladko-slano zmes manj navdušeno pojedla. :)

bralec pravi ...

"manj navdušeno"

poznan občutek.. Meni je bil srk ayrana dovolj, da sem se mu odpovedal naslednje štiri tedne (kolikor sem bil med non-blondsi :D)

iskender je že padel?