petek, 28. september 2007

"Merhaba" v humornih gestikulacijah

Čeprav univerzalni bonton narekuje prijazno pozdravljanje in odzdravljanje, načini za tovrstno početje še zdaleč niso globalni. Turški pozdravni sistem se na lestvico kompleksnosti nedvomno uvršča zavidljivo visoko, na sestrski seznam najbolj zabavnih pozdravnih praks pa zagotovo na sam vrh.

Prisrčno poljubljanje med moškimi v turškem okolju navadno ne namiguje na nesramežljive gejevske pare, temveč na običajne pozdrave, ki jih turški moški brez izjeme prakticirajo ob vsakem snidenju. Podoben pozdravni obred izvajajo tudi ženske, le da strasten poljub zamenjajo z nežnim prislonom svojega lica na lice dekleta. Vsi heteroseksualni posamezniki bodo razočarani nad dejstvom, da pozdrav med moškim in ženskom obratno vključuje zgolj stisk rok, poljubljanje pa pride v poštev izključno ob dobrem poznavanju sreč(a)nega pripadnika nasprotnega spola. Če na primer turški moški sreča skupino deklet, se pogosto zgodi, da poljubi le nekatere od punc, ostalim pa v pozdrav zgolj zadržano ponudi roko.

Ker telesne stike grabežljivo porabijo pozdravni rituali, se primankljaj obrestuje pri romantiki. Dekle in fant se v družbi ne pozdravita niti z mimobežnim poljubčkom na usta, prav tako pa niso pogosta držanja za roke in druga izkazovanja nežnosti. Očitno bom raje ostala pri slovenskih pobih, pri turških socialnih aktivnostih pa bom poskušala nabrati kar največj dobrih prijateljev. :)

6 komentarjev:

Karmen pravi ...

Are you saying Turkey is gay ;)?

Anonimni pravi ...

Da ne bo prišlo do kakšnih stereotipov s takim pisanjem draga pina

Anonimni pravi ...

Cherry: sploh ne, verjetno pa bi bili evropski geji navdušeni nad tukajšnjim izkazovanjem nežnosti med predstavniki istega spola ob pozdravih.

Anonimni: Res ne vem, zakaj bi s takim pisanjem producirala stereotipe? Lahko razložiš, prosim.

Anonimni pravi ...

ta je dobra ja :)
so Tadeja tut hotl ucerej polupckat... hehehe, pa se ni pustil :D mene je pa na sreco pustil pri miru. Aja, zakaj ga je hotu polupckat? ker ce bi mel sam se ten koze precej temnejsi, bi ga ze za arabca uzel :D:D bojda ma cist njihove oci :)

Pina pravi ...

Si ga kar predstavljam s turbanom in na kameli. :)

Pina pravi ...

Povezava na Drugem svetu:
http://www.drugisvet.com/news/pozdravljanje_na_turskih_ulicah.html